Elke nieuwe technologie wordt in de huidige samenleving vaak ongeloofwaardig gehyped. 3D printers zijn in de afgelopen steeds verder ontwikkeld. Maar is het ook mogelijk om een volledig huis te printen met een 3D printer? In dit artikel zullen wij hier iets dieper op in gaan.

Kan je 3D huizen printen?

Er zijn al enkele voorbeelden bekend van 3D geprinte woningen. In Duitsland is de constructie hiervan bijvoorbeeld al goedgekeurd door de overheid. Ook in de Verenigde Staten zijn al een aantal 3D huizen. De vraag is dus allang niet meer of het mogelijk is om 3D huizen te printen, de vraag is of ze op de een of andere manier goedkoper of beter zullen zijn dan de huidige manier waarop huizen worden gebouwd. Het is een reële optie dat 3D huizen de markt helemaal gaan opschudden, maar het is zeker niet iets wat op korte termijn gaat gebeuren.

Is het printen van huizen goedkoper?

De bedrijven die 3D huizen printen, zeggen dat ze tijd en geld kunnen besparen ten opzichte van conventioneel bouwen. Hier is echter nog geen duidelijk bewijs voor. Het kan zijn dat 3D geprinte huizen geld besparen, maar het is echt moeilijk om te weten zonder voorbeelden uit de echte wereld te zien. Als ze een hoop geld zouden besparen, zou je denken dat ze als een gek zouden bouwen met woningen waar zo'n grote vraag naar is.

Zijn 3D huizen snel gebouwd?

Een 3D-huis kan in een paar uur worden geprint, maar het duurt langer omdat het beton op sommige punten zeker moet zijn en de onderaannemers mogelijk in het huis moeten komen om wat werk te doen voordat het volledig is afgedrukt. Als alles op een rij staat, kan het binnen een week of twee worden afgedrukt voor een groter huis of een dag of twee voor een klein huis.

Ben je overtuigd geraakt dat 3D woningen de toekomst zijn en wil je nu jouw pand verkopen? Zodat je straks misschien in een 3D geprinte woning kan gaan wonen?