Het is al langere tijd duidelijk dat de woningmarkt erg krap is in Nederland. Hier is geen verandering in gekomen in het eerste kwartaal van dit jaar. Als er al iets veranderd is, is de markt eigenlijk alleen nog maar krapper geworden. Dit is gebleken uit de kwartaalcijfers die het NVM bekend heeft gemaakt. In dit artikel zullen we een aantal van de belangrijkste cijfers bespreken.

Krappe woningmarkt

De huidige krapte indicator is 1.7, wat inhoudt dat kopers op de markt gemiddeld kan kiezen uit minder dan 2 huizen. Tegelijkertijd is de gemiddelde prijs van een woning alleen maar verder gestegen tot 385.000 euro. Een nieuwbouwwoning gaat gemiddeld voor 433.000 van de hand. Bent u op zoek naar een specialist in de vastgoedmarkt om uw woning aan te verkopen? Bekijk dan zeker de mogelijkheden om uw pand direct te verkopen aan Stadsborgh. Wij zijn bekend met de vastgoedmarkt en kunnen direct een marktconform bod doen. Het aantal woningen dat te koop stonden in Q1 was ongeveer 17.500, dat is ruim 40% minder dan in Q1 van 2020. Een dieptepunt die we voor het laatste zagen in 2015.

Looptijd verkopen van woning 30 dagen

De gemiddelde looptijd van verkochte woningen lag op 30 dagen in Q1 van dit jaar. Een periode die vrijwel gelijkligt aan de cijfers die we in 2020 zagen. Een maand om een huis te verkopen is op het eerste oog best snel. Het kan echter nog sneller door een aantal schakels uit het proces weg te halen. Denk hierbij aan de mogelijkheid om een huis te verkopen zonder makelaar. Dit levert directe tijdswinst op en is vaak ook nog goedkoper. In sommige situaties is het belangrijk om een snelle verkoop te regelen. In dat soort gevallen kan 30 dagen nog altijd veel te lang zijn. Onze specialisten staan altijd voor u klaar om te kijken hoe we u kunnen helpen in welke situatie dan ook.